dinsdag 7 februari 2012

Ayaan Hirsi Ali over de globale oorlog tegen Christenen.


NEW YORK – Er is een wereldwijde oorlog aan de gang van moslims tegen christenen. Dat schrijft Ayaan Hirsi Ali in een opinieartikel in Newsweek maandag. Volgens haar zou de „toenemende genocide” internationaal tot beroering moeten leiden. „De zwijgcultuur rond deze gewelddadige uitingen van religieuze intolerantie moet stoppen. Niets minder dan het lot van het christendom –en uiteindelijk ook van alle religieuze minderheden– in de islamitische wereld staat op het spel.”

Media berichten over moslims vaak alsof ze slachtoffers zijn van het Westen. Ook worden ze sinds de Arabische Lente gezien als strijders tegen tyrannieke overheersing. Dat beeld is op z’n best gedeeltelijk juist, vindt Hirsi Ali. Media durven volgens de oud-VVD-politica niet te schrijven over christenvervolging uit angst voor provocaties. Ook zouden ze zijn beïnvloed door islamitische lobbygroepen.

Hirsi Ali werpt zich op voor de penibele situatie van christenen in moslimlanden. In landen met een moslimmeerderheid worden kerken verwoest en christenen vervolgd, gevangengezet en gedood. Terroristische groepen plegen bomaanslagen en overheden vaardigen blasfemiewetten uit. Terreurorganisaties maken er geen geheim van de islamitische wetgeving sharia in te willen voeren.

Hirsi Ali bespreekt in haar artikel enkele landen waar christenen ernstig lijden onder vervolgingen, zoals Nigeria, Egypte, Pakistan en Indonesië. Die oorlog heeft een internationaal karakter. „De wereldwijde oorlog tegen christenen is niet een traditionele oorlog. Het is eerder een spontane uiting van een anti-christelijke geest door moslims dat culturen, regio’s en etnische groepen te boven gaat.”

Overheden verantwoordelijk

Tot voor enkele jaren geleden werden christenen beschermd door hun maatschappij. Nu zijn ze volgens haar min of meer vogelvrij. 'Dat geldt vooral in landen waar radicale islamistische bewegingen aan populariteit winnen. Kwaadwillenden kunnen daar straffeloos toeslaan, zonder dat de overheid hen tegenhoudt.'

Als voorbeelden noemt Hirsi Ali de radicale groep Boko Haram in Nigeria die steeds meer slachtoffers maakt. In Egypte hebben inmiddels meer dan 200 duizend koptische christenen hun huizen moeten verlaten. Ook in Irak zijn christenen veelvuldig het slachtoffer van terrorisme - een 'beginnende genocide'.
Christenvervolging door de Soedanese overheid gaat volgens Hirsi Ali al jaren door voor burgeroorlog. 'Deze vervolging mondde in 2003 uit in de beruchte genocide in Darfur.'

Spontane uiting

Het totaalplaatje is geen oorlog in de traditionele zin des woords, merkt ze op. De strijd wordt niet gecoördineerd door een soort 'internationale islamistische beweging'. 'Het zijn eerder spontane uitingen van anti-christelijke sentimenten door moslims, die culturen, gebieden en etniciteiten overstijgt.'


Geweren en granaten

Westerse samenlevingen moeten hun moslimminderheden niet met gelijke munt betalen maar beschermen tegen intolerantie, aldus Hirsi Ali. „Maar we moeten ook de juiste verhouding zien in de omvang en ernst van intolerantie. Cartoons, films en geschriften zijn één kant van de zaak. Messen, geweren en granaten zijn iets heel anders.”


Klik hier!
Door middel van handel, diplomatie en korten op financiële steun kunnen landen worden aangepakt die christenen onderdrukken. Zo kunnen vrijheid van godsdienst en vrijheid van geweten voor alle burgers worden afgedwongen.

Vogelvrij

In het artikel vertelt ze hoe sommige overheden direct of indirect verantwoordelijk zijn voor kerkbranden. 'Elders nemen rebellengroepen het recht in eigen handen. Ze vermoorden christenen en verdrijven hen uit regio's waar ze al jaren verblijven.'

In het westen heet iedere onsympathieke daad tegenover moslims islamofobie. Maar de afkeer van moslims, vindt Hirsi Ali, verbleekt bij de 'bloederige christofobie' die momenteel in de moslimlanden welig tiert.


Lees volledig artikel in Newsweek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten