zondag 5 februari 2012

TNO ontwikkelt boerkaflitspaal


Wie binnenkort in een boerka langs een flitspaal loopt, krijgt automatisch een boete in de bus. Ontwerpers van TNO ontwikkelen technologieën die de bevoegdheden van de flitspaal moeten uitbreiden.

De eerste resultaten zijn veelbelovend. “We hebben de flitspaal zo ver gekregen, dat hij automatisch flitst, als er iemand met een gezichtsbedekkende sluier langsloopt,” zegt André van Loon van het TNO. “We zijn nu bezig met het ontwikkelen van software waarmee de draagster van de sluier kan worden geïdentificeerd. Uiteindelijk zal het net zo werken als bij de welbekende nummerplaat van de auto.”

Volgens de onderzoeker flitst de paal nog niet vlekkeloos. “Het is mogelijk dat de komende jaren mensen met grote mutsen, reusachtige zonnebrillen, overmatig bedekkende sjalen, een donkere huidskleur of te veel make-up op de wangen onterecht beboet worden. Maar de OV-chipkaart is ook niet zonder slag of stoot ingevoerd en daar is nu ook iedereen blij mee.”

De politie is enthousiast over de nieuwe technologie. Hoofdcommissaris van de gemeente Kennemerland Pieter Kriens wil de paal op snelwegen zowel bij een te hoge snelheid als bij gezichtsbedekkende kleding laten flitsen. Kriens: “Al die vrouwen die maar met boerka op achter het stuur gaan zitten en met 150 kilometer per uur over de snelweg racen, zullen daar straks niet meer mee weg komen.”
Kriens wil de boerkaflitspaal ook op andere gebieden inzetten. “Je kunt bijvoorbeeld denken aan het flitsen van winkeldieven, voetbalhooligans, inbrekers en drugssmokkelaars. En wij kunnen ons weer richten op onze primaire taken.”

Link

Geen opmerkingen:

Een reactie posten