zaterdag 15 oktober 2011

Protest in Rome loopt uit de hand



Zaterdag werd in navolging van de Occupy Wall Street-beweging in de hele wereld geprotesteerd tegen bankiers, beleggers en politici. In Rome kwam het tot rellen waarbij minstens zeventig gewonden vielen. Verschillende auto's en enkele gebouwen werden in brand gestoken.

Er wordt geprotesteerd in honderd steden in meer dan tachtig verschillende landen. De betogers vinden dat bankiers, beleggers en politici de wereldeconomie verwoesten en miljoenen mensen in de armoede storten. Vorige maand werd in New York de Occupy Wall Street in het leven geroepen, intussen is die beweging - onder meer dankzij sociaalnetwerksites - uitgegroeid tot een globaal protest. Er worden zaterdag acties in tientallen landen verwacht.


Vreedzaam protest in Azië

Het globale protest werd zaterdag afgetrapt in Nieuw-Zeeland met 3000 zingende betogers in Auckland, en enkele honderden in de hoofdstad Wellington. In Sydney in Australië stapten 2000 mensen naar de Rerserve Bank of Australia.

In Azië bleef de bal rollen: in Tokio namen de honderden manifestanten niet alleen de financiële wereld, maar ook de nucleaire instellingen in het vizier. In de Filipijnse hoofdstad werd eveneens betoogd. 'Weg met het Amerikaanse imperialisme' en 'De Filipijnen zijn niet te koop' was te lezen op spandoeken die ze richting de Amerikaanse ambassade droegen. In Taiwan werd er betoogd nabij de Taipei 101 wolkenkrabber, thuis van de Taiwanese beurs. Ook in Hongkong en Zuid-Korea waren er manifestaties. Het staatspersbureau van het communistische Noord-Korea berichtte dat protestgolven door Amerikaanse steden spoelden, alle ’uitbuiting en onderdrukking door kapitalisten’ ten spijt.

'Wij zijn de 99 procent' is een vaak terugkerend spandoek in de wereldwijde betogingen. De slogan verwijst naar de 1 procent rijken en de steeds groeiende kloof met de rest van de bevolking.


Rellen in Rome

Intussen zijn de betogingen in Europa aan de gang. Naast meer dan 6.000 betogers in Brussel, zijn er zowat 5.000 manifestanten in Frankfürt. Ook in andere Duitse steden zoals Keulen en Berlijn werd betoogd.
In de City, het financiële hart van Londen, kwamen zowat 800 'verontwaardigde' op straat, onder wie de oprichter van de klokkenluiderswebsite WikiLeaks, Julian Assange.  In Nederland waren ruim 2.000 mensen op de been in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Ook in Warschau en Stockholm was veel volk op de been.

De protestactie in Rome, waaraan meer dan 100.000 mensen - volgens de organisatoren tot 200.000 - meededen, begon vreedzaam tot het moment dat in het zwart geklede personen met bivakmutsen zich tussen de betogers begaven. Andere actievoerders probeerden de militanten tevergeefs tegen te houden en één van hen raakte daarbij gewond. De oproerpolitie voerde charges uit tegen de betogers en gebruikte waterkanonnen en traangas. Er vielen minstens zeventig gewonden en verschillende mensen werden gearresteerd.

De vermomde demonstranten staken ook auto's en een bijgebouwen van het ministerie van Defensie in brand, nadat ze eerder al ruiten van banken hadden ingegooid. Volgens getuigen stond ook een politiewagen in lichterlaaie. Anderen verbrandden de Italiaanse en Europese vlag aan een hotel. Een groep vermomden drong ook binnen in een voor het publiek gesloten archeologische site in de buurt van het Colosseum.

Ook in Spanje, waar de protestbeweging van verontwaardigde jongeren in mei begon, wordt weer geprotesteerd. In het centrum van Madrid en tientallen andere plaatsen in Spanje zijn zaterdag duizenden mensen aan het betogen geweest, een maand voor de parlementsverkiezingen. Volgens de politie waren er in Barcelona alleen al 60.000 demonstranten.








Bron via Niewsblad

Geen opmerkingen:

Een reactie posten