woensdag 26 oktober 2011

Zweden wil ijsmoskee naast ijskerk


Het wereldberoemde Ice Hotel in Jukkasjärvi, Zweden heeft plannen voor het bouwen van een ijsmoskee. Naast het hotel wordt elk jaar al een ijskerk gebouwd en daar komt volgend jaar winter een moskee bij. 'Wij staan overal voor open en zijn voor de vrijheid van godsdienst', zegt Yngve Bergqvist, CEO van het ijshotel. 

Het Ice Hotel bouwt elk jaar opnieuw een kerk uit ijsblokken en sneeuw, en schenkt het bouwwerk vervolgens aan de Zweedse kerk voor een dienst op Tweede Kerstdag. De kerk is een groot succes want jaarlijks geven zo'n 150 stellen er elkaar het jawoord. Imam Mahmoud Aldebe hoopt dat een ijsmoskee even succesvol wordt. 'Het is helemaal geen gek idee, laat staan controversieel. Iedereen die ik er al over gesproken heb, reageerde enthousiast.'

Dat de moskee een plaatsje krijgt naast de kerk is geen probleem. 'Integendeel, het kan dé manier zijn om een dialoog te zoeken tussen verschillende religies en culturen. Een imam zou toeristen meteen ook kunnen rondleiden en ze wat meer vertellen over wat het betekent om moslim te zijn', aldus Aldebe.

Aanvulling

Directeur Bergqvist stelt dat het niet de bedoeling is om extra toeristen te lokken. Hij ziet het vooral als een extra service voor toeristen die sowieso van plan waren om naar het ijshotel te komen. 'We krijgen toeristen van over de hele wereld en we zien de ijsmoskee dan ook als een aanvulling.'

Men moet nog wel even geduld hebben, want de moskee komt er pas volgende winter. 'De moskee deze winter al optrekken is te ambitieus. We moeten nog een jaartje wachten', besluit de baas van het ijshotel.

Bron via AD

Geen opmerkingen:

Een reactie posten